Geest trainen
Net zoals je spieren kan trainen is dit met je geest ook zo. Dit werkt het beste als je het regelmatig doet en met je hele aandacht. Door regelmatig te focussen en zelf je aandacht te sturen train en disciplineer je jouw geest en gedachten. Net zoals een spier die sterker wordt en groeit als je deze traint, zo is het ook met jouw geest en gedachten. Beoefening van Dharana, gerichte concentratie op bijvoorbeeld jouw ademhaling, een intentie, of een bepaald chakra zorgt ervoor dat de geest sterker wordt, waardoor je gedachten minder afdwalen. Je geest laat zich minder snel afleiden en blijft rustiger, ook in situaties buiten de yogales.
Je leert en ervaart wellicht dat gedachten kunnen komen en gaan. En dat je ervoor kunt kiezen wat meer of minder aandacht krijgt. Je kan ervaren dat jouw gedachten tijdelijk en voorbijgaand zijn, als een momentopname en dus niet hetzelfde als jouw ware ik.
Meditatie is bij uitstek geschikt om je geest te disciplineren en met Dharana te oefenen, maar tegelijkertijd ook een lastige manier omdat je wellicht niet lekker zit. In bijvoorbeeld kleermakerszit kunnen jouw gedachten juist blijven afdwalen naar die pijnlijke knie… Bedenk dat je ook lopend kunt mediteren, of bijvoorbeeld terwijl je in bad ligt!
Tratak is een vorm van meditatie waarbij je staart in een kaarsvlam en misschien heb je zelf ervaren hoe rustgevend het kan werken door naar de zee of een meer te kijken.
Dharana beoefenen is een grote uitdaging voor bijna iedereen, ook voor mezelf! Maar zeer de moeite waard om te oefenen, omdat rust en helderheid in je geest ervoor zorgen dat je vanuit je eigen kracht gelukkig en ontspannen in het het leven kan staan.
Minder stress, angst, onzekerheid, negatieve gedachten… dat willen we allemaal wel!
Instrument leren
Het oefenen of trainen van je geest kan natuurlijk op heel veel manieren, ook als je niet graag mediteert… Zelf ben ik op mijn 6e jaar begonnen met viool spelen, eerst gewoon spelenderwijs een half uurtje per dag, maar uiteindelijk professioneel. Ik weet zeker dat het dagelijks oefenen bij mij de basis heeft gelegd voor het feit dat ik me nu makkelijk kan concentreren. Elk onderzoek onderschrijft bovendien het belang van een instrument leren bespelen voor o.a. diverse cognitieve en motorische vaardigheden.
Een instrument leren bespelen dus ;)
Mindfull
Het begint ermee om alles wat je doet met aandacht te doen, met je volledige concentratie en focus bij wat je aan het doen bent op een bepaald moment. Wie weleens een cursus mindfullness heeft gedaan zal dit bekend in de oren klinken en dat is terecht! Zoals de yogaleden bij Michi natuurlijk allang weten is yoga veel meer dan alleen wat houdingen en omvat de yogafilosofie uitgebreide kennis van de menselijke geest. Hoewel de term Mindfullness dus van vrij recent is, gaat het hier eigenlijk om een specifiek onderdeel uit de eeuwenoude yogafilosofie, de 6e stap van een 8-voudig pad, door Patanjali beschreven als “Dharana”. Gelukkig staan we in het Westen steeds meer open voor deze universele en eeuwenoude kennis en blijkt de menselijke geest – ondanks alle veranderingen in de wereld- tegen dezelfde moeilijkheden aan te lopen als eeuwen geleden in India…
Eenheid
Pas wanneer de bewegingen in het bewustzijn verstild zijn, dan ontstaat er ruimte voor je pure staat van zijn, waarbij gedachten, woord en daad eenlijnig zijn. Er is sprake van eenwording, verbinding binnen jezelf en je voelt je verbonden met het leven om je heen. Yoga beoefening en met name Dharana kan je helpen dit te bereiken en ervaren.
Rust in je geest verkrijgen klinkt begrijpelijk, maar wat bedoelde Patanjali met helderheid in je geest verkrijgen? Als vergelijking gebruikte hij water van een meer, waarbij steeds van alles wordt losgewoeld, waardoor het water troebel is, totaal niet meer doorzichtig. Dharana oefen je om uiteindelijk de bewegingen van je geest minimaal te maken, zodat je geest net als het water niet meer vertroebeld is, maar je juist alles helder kan zien. Je ware zelf krijgt dan de kans zich te laten zien, zonder belemmerende gedachten, illusies, of welke vertroebeling dan ook.
Namaste,
Marleen de Bruin
Alle rechten voorbehouden | Trainingscentrum Michi