Dhyana (meditatie / contemplatie)

Natalie Kramer • 7 oktober 2022

Natalie

Dhyana 
(meditatie / contemplatie)

Tussen de bedrijven door ren ik naar mijn bureau om daar helemaal zen te zijn en te schrijven over Dhyana, ook wel meditatie of contemplatie genoemd. 
Dhyana komt uit het sanskriet en staat voor meditatieve verzinking, innerlijk schouwen, contemplatie. Binnen het Boeddhisme wordt dhyana beschreven in de Pali-canon (vroeg-boeddhistische verzameling van toespraken – soetta’s – van de Boeddha). Hier gaat dhyana over het streven naar oplettendheid en gelijkmoedigheid door met de juiste inzet onheilzame gedachten en strevingen tegen te gaan en heilzame gedachten en strevingen te bevorderen.
Ook binnen de yogafilosofie is dhyana een belangrijke term, dhyana wordt meestal vertaald met meditatie of contemplatie en staat voor de gestage, ononderbroken stroom van aandacht op een object. 
Al eerder schreef ik over het achtvoudige pad van Patanjali. Dit achtvoudige pad zijn de treden om tot verlichting te komen. Naast de asana’s (de yoga-houdingen die we doen in de yogales) zijn ook pranayama (beheersing van de ademhaling of levensenergie) en de yama’s en niyama’s (normen en waarden vanuit de yogafilosofie) treden van dit achtvoudige pad. 
Deze vier tredes in het achtvoudige pad zijn voorbereidend om de aandacht, die vaak via de zintuigen naar buiten is gericht, steeds meer naar de eigen basis te richten. 
Door yama, niyama, asana’s en pranayama krijgen de wervelingen van de onrustige geest, ‘the monkey mind’ die iedereen in meer of mindere mate heeft, de ruimte om neer te dalen en tot rust te komen. 
contemplatie meditatie meer zon

Bij de vijfde trede pratyahara keert men de aandacht terug naar binnen, naar de eigen ‘basis’, de adem, de eigen energie of prana.

De zesde, zevende en achtste trede – dharana, dhyana en samadhi – zijn de drie innerlijke onderdelen van het achtvoudige pad van Patanjali. Zij maken en deel uit van samyama.

Dit is een term die de drie hoogste stadia van concentratie samenvat, het gaat hierbij om het vermogen om in één vloeiende beweging van de geest van dharana over te gaan in dhyana en samadhi.

Terwijl er bij de zesde trede dharana nog sprake is van een zelfbewust streven om tot concentratie te komen, is bij dhyana het zelfbewustzijn minder aanwezig en is de scheiding tussen object en het individu steeds meer verdwenen. Bij de laatste trede samadhi is het zelfbewustzijn helemaal verdwenen en gaat men op in het object van meditatie.

Het voelt als een groot contrast met mijn gemoedstoestand. De dagen zijn druk, volgepland en voelen hectisch. Er gebeurt van alles in de wereld, het nieuws in de krant en ook de berichtgeving van het journaal maakt me niet vrolijk en trekt me in mijn hoofd. Ik voel onmacht en doe mijn best om mijn energie niet weg te laten lekken met zorgen maken om de wereld om mij heen.

En toch, dit is precies de uitdaging waar wij als mensen in de wereld mee te maken hebben. Onze zintuigen zijn gericht op de buitenwereld en onze gedachten kunnen met ons aan de haal gaan, waardoor we meer en meer naar buiten toe gericht raken. Onze monkey mind reageert op prikkels, onze zintuigen laten prikkels van buiten binnen komen en vanuit onze gedachten, emoties en eerdere ervaringen reageren we, soms zonder er bij na te denken. Of misschien denken we wel dat we nadenken, en toch, vaak reageren we nog steeds vanuit onze eigen patronen.

Denken meditatie

Door de zintuigen af te sluiten en door jezelf steeds te blijven oefenen naar binnen te keren, daarmee train je jezelf om de wereld buiten even te laten voor wat deze is. Alles even de boel de boel te laten.

Yoga met de yogafilosofie en het achtvoudige pad helpt, en geeft handvaten om de monkey mind tot rust te brengen en de zintuigen naar binnen te laten keren. Door de houdingen, de ademtechniek én de aandacht voor meditatie, concentratie en contemplatie.

De identificatie met dat wat er gebeurt kan meer los worden gelaten en er ontstaat ruimte voor afstand en beschouwing. Precies de ruimte die nodig is om vanuit ons intellect te kiezen en vanuit oplettendheid en gelijkmoedigheid onze energie en aandacht licht te laten zijn. 


Namasté,


Natalie

Kracht Circuittraining Nijmegen
door info 11 december 2024
Nieuw bij Michi: Kracht Circuittraining! Op een gezonde en prettige manier naar een fitter lichaam.
Michi Bootcamp Nijmegen
door info 5 december 2024
Nieuw bij Trainingscentrum Michi: Bootcamp! Lees hier over wat je doet en hoe een les in elkaar zit. Meld je aan voor een proefles!
Michi Wandelgroep
door info 21 november 2024
Nieuw: de Michi Wandelgroep! Lees hier meer over de voordelen en praktische informatie van deze gezellige wandelgroep.
Blog Basisopleiding Intuitieve Vaardigheden
door info 15 november 2024
Wilco en Marjet van Intuitief Traject gaan vanaf januari hun Basisopleiding Intuitieve Vaardigheden aanbieden bij Trainingscentrum Michi. Lees hier meer over de opleiding en de gratis proefles.
Familieopstellingen
door info 10 september 2024
Ook bij Michi: Workshops familieopstellingen. Anne-Fleur vertelt je precies wat je kunt verwachten en waar je je aan kunt melden.
Ademwerk Nijmegen
door info 3 september 2024
Nieuw bij Michi: Ademwerk. Nick en Henrie vertellen je alles over wat je kunt verwachten en hoe je je kunt aanmelden.
Blijven bewegen in de vakantie
door info 17 juli 2024
Lees hier waarom het belangrijk is om ook tijdens de vakantie in beweging te blijven. Om meer redenen dan je denkt!
De voordelen van het huren van een ruimte bij Trainingscentrum Michi in het nieuwe seizoen.
door info 10 juli 2024
Ben jij op zoek naar een mooie, sfeervolle ruimte voor jouw (beweeg)activiteit? Lees hier waarom de ruimtes van Trainingscentrum Michi aansluiten bij jouw wensen.
Het belang van vakantie
door info 3 juli 2024
De zomervakantie staat voor de deur. Of je nu thuis blijft of erop uit trekt, vakantie is essentieel. Waarom? Dat lees je hier.
Stoelyoga Nijmegen
door info 26 juni 2024
Lees hier wat Stoelyoga inhoudt en hoe het voor iedereen toepasbaar is. Ook is te lezen wat het fysiek en mentaal voor je doet.
Meer posts
Share by: