Santosa (tevredenheid)

Natalie Kramer • 31 januari 2022

Natalie

Santosa (tevredenheid)

Tevredenheid, een oer-Nederlands woord dat voor ieder wat anders oproept. Wat is nu tevredenheid? Wikipedia geeft hier een mooie omschrijving van: 
“Tevredenheid is een gemoedstoestand waarbij het individu niet méér verlangt dan er reeds aanwezig is. Het bestaat bij de gratie van de houding die men tegenover de werkelijkheid inneemt. Het zijn niet de omstandigheden die tevredenheid teweeg brengen, het is de instelling van het individu die haar veroorzaakt.”
Het gaat dus om dat wat je ervaart, de houding en misschien ook acceptatie of rust die je ervaart bij dat wat er is. Binnen de yoga is tevredenheid of in het Sanskriet santosa één van de vijf elementen van niyama. En niyama is weer één van de acht treden van het achtvoudige pad van Patanjali, beschreven in de Yoga Sutra’s.

Zo, het duizelt me een beetje, bij elk woord dat ik opschrijf, komt er zoveel naar boven dat ik nog zou willen vertellen. En daar komt tevredenheid meteen weer om de hoek kijken: Hoe tevreden kan ik zijn met de beperkte ruimte die ik heb om een heel klein stukje van de yogafilosofie in deze blog uit te leggen. Hoe hoog leg ik de lat voor mezelf? Kan ik dat loslaten en tevreden zijn met dat wat er is? In hoeverre hecht ik me aan het resultaat? En hoe laat ik mijn stemming onbewust beïnvloeden door mijn wel of niet tevreden zijn?

Maar even terug naar dat achtvoudige pad van Patanjali. Maharishi Patanjali was een grote yogi die rond de tweede eeuw voor Christus leefde. Hij heeft orde en structuur gebracht in de veelomvattende yogafilosofie, en eigenlijk wordt hij gezien als de eerste die de yogafilosofie heeft opgeschreven en uitgewerkt, in de Yoga Sutra’s van Patanjali. Deze structuur staat bekend als het achtvoudige pad van Patanjali en geeft een leidraad met aanwijzingen hoe je als mens in het leven keuzes kunt maken. En vooral hoe yoga je kan helpen bij het stilleggen van de wervelingen van de mind (citta vrtti nirodhah).  

Wat zijn nu die acht tredes uit dit achtvoudige pad van Patanjali? Het achtvoudige pad bestaat uit de volgende tredes:

1.    Yama’s – universele waarden, dat waar je als individu in relatie tot anderen op moet letten, denk hierbij aan geweldloosheid, eerlijkheid en hebzuchtloosheid.

2.    Niyama’s – de houding en discipline naar jezelf, welke keuzes maak je en hoe reageer je op dat wat je tegenkomt in je leven.

3.    Asana’s – de fysieke houdingen, de houdingen die we tijdens de yogales doen.

4.    Pranayama – adembeheersing, denk hierbij bijvoorbeeld aan de analom filoom.

5.    Pratyahara – beteugelen van de zintuigen

6.    Dharana – concentratie

7.    Dhyana – meditatie

8.    Samadhi - verlichting

Dus van hieruit weer terug naar tevredenheid. Het gaat hierbij om een toestand te bereiken van kalmte, wat er ook gebeurt in de buitenwereld of juist in de binnenwereld van het denken. Deze toestand van kalmte maakt dat er geen verstoringen zijn, en dat daardoor ruimte en energie ontstaat om te laten zijn wat er is. En dit scheelt heel veel energie en stress en wat nog meer.

Santosa of échte tevredenheid is een innerlijke staat die niet afhankelijk is van de situatie of uiterlijke omstandigheden.

Op de yogamat oefenen we continu met tevredenheid. Hoe tevreden ben je met de houdingen en dat wat je wel of niet lukt? Kun je het doel dat je voor ogen hebt, loslaten en echt blijven waar je nu bent, en accepteren wat er is? En sterker nog, daar ook tevreden mee te zijn? Het betekent zeker niet dat je dingen niet mag veranderen of aanpassen. Het gaat veel meer om de rust te ervaren in dat wat er nu is, en daar geduld en zachtheid in te hebben, vanuit tevredenheid. Waardoor je energie en mind niet verstoord wordt door je emoties, vooroordelen, ongeduld en wat al niet meer. Dit geeft de ruimte om vanuit puur bewustzijn en tevredenheid de situatie en het moment te ervaren zoals deze is, om van daaruit te doen wat je te doen hebt. En dat kan vaak ook even helemaal niets zijn. 


Namasté,

Natalie

Kracht Circuittraining Nijmegen
door info 11 december 2024
Nieuw bij Michi: Kracht Circuittraining! Op een gezonde en prettige manier naar een fitter lichaam.
Michi Bootcamp Nijmegen
door info 5 december 2024
Nieuw bij Trainingscentrum Michi: Bootcamp! Lees hier over wat je doet en hoe een les in elkaar zit. Meld je aan voor een proefles!
Michi Wandelgroep
door info 21 november 2024
Nieuw: de Michi Wandelgroep! Lees hier meer over de voordelen en praktische informatie van deze gezellige wandelgroep.
Blog Basisopleiding Intuitieve Vaardigheden
door info 15 november 2024
Wilco en Marjet van Intuitief Traject gaan vanaf januari hun Basisopleiding Intuitieve Vaardigheden aanbieden bij Trainingscentrum Michi. Lees hier meer over de opleiding en de gratis proefles.
Familieopstellingen
door info 10 september 2024
Ook bij Michi: Workshops familieopstellingen. Anne-Fleur vertelt je precies wat je kunt verwachten en waar je je aan kunt melden.
Ademwerk Nijmegen
door info 3 september 2024
Nieuw bij Michi: Ademwerk. Nick en Henrie vertellen je alles over wat je kunt verwachten en hoe je je kunt aanmelden.
Blijven bewegen in de vakantie
door info 17 juli 2024
Lees hier waarom het belangrijk is om ook tijdens de vakantie in beweging te blijven. Om meer redenen dan je denkt!
De voordelen van het huren van een ruimte bij Trainingscentrum Michi in het nieuwe seizoen.
door info 10 juli 2024
Ben jij op zoek naar een mooie, sfeervolle ruimte voor jouw (beweeg)activiteit? Lees hier waarom de ruimtes van Trainingscentrum Michi aansluiten bij jouw wensen.
Het belang van vakantie
door info 3 juli 2024
De zomervakantie staat voor de deur. Of je nu thuis blijft of erop uit trekt, vakantie is essentieel. Waarom? Dat lees je hier.
Stoelyoga Nijmegen
door info 26 juni 2024
Lees hier wat Stoelyoga inhoudt en hoe het voor iedereen toepasbaar is. Ook is te lezen wat het fysiek en mentaal voor je doet.
Meer posts
Share by: