Als we aandacht besteden aan rusten en opladen en het waterelement in balans is, zal er vertrouwen zijn in de stroom van het leven en in de stroom binnen onszelf. Is het waterelement echter uit balans, ontstaan problemen als vermoeidheid, burn-out en depressie, of klachten als rugpijn of hoofdpijn. Met name in de yin yogalessen koesteren we de pauze en de vertraging en is er ruimte voor overgave en loslaten.
Ieder element is gekoppeld aan een yang- en een yin-meridiaan. Voor het waterelement zijn dat de Blaas- en Nier meridianen. Deze meridianen verzorgen onder andere ons aanpassingsvermogen, onze daadkracht en zachtheid, maar ook is de nier-energie van essentieel belang voor ons energiepeil. De meridianen lopen grotendeels over de achterkant van het lichaam. Asana’s (yogahoudingen) die daarom goed bij het waterelement passen, zijn die waarbij we de Blaas/Niermeridianen strekken.
De meest voor de hand liggende asana om het waterelement te stimuleren is de zittende vooroverbuiging. Hierbij wordt de hele achterzijde van het lichaam gerekt. Deze houding kan actief (yang) of passief (yin) worden uitgevoerd.
In de Hatha les wordt deze houding Paschimottanasana genoemd en tijdens de les wordt met een rechte, lange rug naar voren gekomen, de buik gaat richting de bovenbenen en met elke ademhaling wordt de rug langer en verdiept de strekking. De bedoeling van de yin variant, de Caterpillar, is juist om de rug rond te laten en het hoofd ontspannen richting de knieën te laten zakken. Tijdens deze les wordt ook langer in de houding gebleven, waardoor we als het ware in de houding zinken.
Beide varianten hebben dezelfde gunstige effecten. Zo krijgen de achterkant van de rug en de hamstrings een flinke stretch. Dit zijn gebieden waar we veel spanning vast kunnen houden, dus deze houding kan ervoor zorgen dat we ons beter en ruimer in ons lichaam gaan voelen. Ook worden de spijsverteringsorganen in een vooroverbuiging gemasseerd, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden en ruimte ontstaat voor hydratatie en nieuwe energie. Maar vooral werkt de vooroverbuiging kalmerend en worden we, naarmate we de houding langer aanhouden, steeds rustiger in ons hoofd om zodoende bij te dragen aan de naar binnen kerende (levens)beweging van het waterelement.
Het thema Water / Winter is het yoga-thema van de maand februari.
Renate
Alle rechten voorbehouden | Trainingscentrum Michi