In principe wijzen de yama’s ons er op dat we aardig en respectvol zijn naar onze medemens.
De yama’s bestaan uit 5 geloften die ons helpen op dit pad te blijven.
1. Ahimsa, geweldloosheid
2 Satya liefde voor de waarheid
3. Asteya, respect voor dat wat van anderen is
4. Brahmacharia, meesterschap over wereldse verleidingen
5. Aparigraha, vrijgevigheid
De Niyama’s zijn meer naar binnen en op onszelf gericht, ze draaien om onze binnenwereld en de houding tegenover onszelf. Het gaat dan om:
1.Shaucha, zuiverheid en reinheid
2.Samtosha, tevredenheid
3.Tapas, oefeningen
4.Svadhyaya, studeren
5.Ishvara pranidhana, overgave aan het goddelijke.
De meeste lijken best logisch, toch ..? Maar laten we er eens een voorbeeldje uitlichten.
AHIMSA, Geweldloosheid. Het concept van geweldloosheid lijkt eigenlijk vanzelfsprekend; het zou in ieder geval niet in mijn hoofd opkomen om fysiek geweld te gebruiken. En ook ben ik mij ervan bewust dat taal heel kwetsend kan zijn (ook als niet zo bedoeld is) en vanuit mijn achtergrond (jurist, mediator) heb ik door de jaren heen ervaren dat échte communicatie en bejegening een wereld van verschil kunnen maken. Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat communicatie vanuit aandacht en zonder oordeel verbinding brengt.
Maar wat nogal eens schuurt, is de geweldloosheid ten opzichte van mijzelf; het mild en niet oordelend zijn over mijzelf en het goed voor mijzelf zorgen. Dat is nog wel een dingetje. Mijn innerlijke criticus is een echte bitch, ik kan soms werkelijk niets goed doen, en op gezette tijden vindt er langdurig strijd plaats tussen mij en mijn innerlijke criticus. Lekker geweldloos dus. En hoewel ik wéét dat ik anders naar mijzelf kan en mag kijken, blijkt dit vaak niet zo makkelijk.
Zo zie je dat iets dat op het eerste zicht vanzelfsprekend lijkt, dat niet echt hoeft te zijn. En dat geldt evenzeer voor de andere yama’s en niyama’s, er zitten vele lagen onder datgene waar je op het eerste gezicht aan denkt. Vandaar ook dat gesproken wordt over een pad, en zelfs het kleine deeltje Ahimsa van dit pad is al een proces op zich. Gelukkig hebben we ons hele leven de tijd om onszelf te ontplooien en verder te groeien tot een echte yogi. En op de mat kunnen we verder oefenen, ook aan Ahimsa!
Namasté,
Renate
Alle rechten voorbehouden | Trainingscentrum Michi